Project Energietransitie: het dichterbij brengen van energietransitie bij de kinderen van nu.

Project Energietransitie hebben we groots
aangepakt in schooljaar 21/22.

Samen maken we het verschil.

 

De toekomst van de jeugd begint bij het initiatief van vandaag. Daarom starten St. Kinderen voor Duurzaamheid en De Hortus het project ‘Energietransitie’, met als doel de energietransitie dichter bij de kinderen van nu te brengen.

Energietransitie is het begrip dat gebruikt wordt voor de overgang van traditionele, fossiele brandstoffen naar duurzame energie. Het educatieve project is verbindend voor alle aangemelde basisscholen in Harderwijk en Hierden (groep 1 t/m 8). Samen maken we het verschil!

Het project bestaat uit een projectweek en een leerlijn. De projectweek is van 21 t/m 24 maart 2022, week 12. De basisschool kan in zes weken voor de projectweek gebruik maken van de leerlijn Techniek Talent & Energie. Tijdens de projectweek kunnen er gastlessen, excursies en materialen worden gereserveerd.

19 scholen in Harderwijk en Hierden doen mee aan het project Energietransitie en aan de leerlijn Techniek Talent & Energie.

Te leen in schooljaar 22/23

Vanaf schooljaar 22/23 is het programma TT&E te leen vanuit ons aanbod. De kenniskistjes en mapjes kunnen in 3 weken op school behandeld worden.

De kenniskistjes zijn per groep geclusterd in 3 tot 4 kistjes/mapjes per keer. Alle materialen zijn aanwezig om aan te slag te gaan en is genoeg om in 3 weken te behandelen. Je kunt er los mee werken, maar als je de doorgaande leerlijn Wetenschap en Techniek volledig wilt dekken leen je de pakketten allemaal achterelkaar.

Liever advies? Neem contact met ons op, wij kunnen de kistjes voor jullie inplannen op het moment dat jullie het beste uitkomt.

Hier vind je alle informatie over de kistjes per groep.

Tijdens de projectweek kunnen alle groepen extra aanvullende activiteiten op de leerlijn ondernemen en levert de school ook een concrete bijdrage aan verduurzaming. 

Geen onderlinge competitie, maar een strijd om zoveel mogelijk energie op te wekken en deze te laten sponsoren. De opbrengsten komen 100% ten goede aan de verduurzaming van de eigen school. 

Leerlijn Techniek, Talent & Energie

De leerlijn voor alle groepen is opgedeeld in zes onderdelen: elke week één deel. Iedere week ontvangt u een kistje met daarin één les vanuit de leerlijn. Deze bevat een lesbeschrijving én alle benodigde spullen. Een les duurt ongeveer tussen de 30 en de 60 minuten.

Op deze manier doorloopt u in 6 weken alle onderdelen van de leerlijn.

Hier vindt u de menukaarten met de uitleg en het aanbod.
Groep 1 en 2
Groep 3 en 4
Groep 5 en 6
Groep 7 en 8

 

Extra aanbod in de projectweek groep 1,2:

Gastles 'Vlieger mee op windenergie'.
Via deze gastles krijgen de kinderen een inleiding op windenergie en gaan ze zelf een vlieger maken.
Hopelijk waait de wind lekker!

Vertelkoffer ‘Ye& Bo barsten van de energie’.
Deze vertelkoffer hoort bij het voorleesboek `Ye & Bo barsten van de energie` waarmee jonge kinderen op een speelse wijze kennis
maken met duurzame energie. In de koffer zitten materialen die het verhaal ondersteunen.

Kenniskist 'Kikker vol energie'.
Aan de hand van de boeken ‘Kikker in de kou’ en ‘Kikker en de warme dag’ maken de kinderen op een speelse manier kennis met
warmte, isolatie en (duurzame) energie. Via spelletjes en proefjes wordt dit duidelijker gemaakt.

Hier kun je reserveren.

Samen werken we aan een duurzame leefomgeving voor onze toekomstige generatie.

 

Extra aanbod in de projectweek groep 3,4:

Lespakket Evonturiers ‘Op de kermis’.
Kennismaken met energie en in actie komen om samen het energieverbruik te verminderen. De leerlingen worden zich bewust van het effect van hun gedrag. Groep 3 -4 wordt meegenomen naar de kermis! Alles draait en er schijnen overal lampjes! U ontvangt een lespakket met een leerkrachthandleiding, voor elke leerling een aantrekkelijk werkboekje en toegang tot interactief digitaal lesmateriaal.
Dit lesmateriaal wordt op school gebracht en blijft eigendom van de school.

Gastles 'Stroomkringen'.
Met deze gastles op school krijgen de kinderen een inkijkje in de werking van stroomkringen.
Samen met eenvoudige materialen gaan kinderen zelf aan de slag!
Brandt het lampje straks bij iedereen?
Tijdsduur gastles: 1 uur

Hier kun je reserveren.

Extra aanbod in de projectweek groep 5,6:

Kenniskist Duurzame Energie.
10 ontdekdozen met verschillende proefjes waarbij kinderen kennismaken met verschillende soorten duurzame energie; zon, wind,
water, biomassa, aardwarmte en bodemwarmte. Deze kunnen in circuitvorm gedaan worden met kleine groepjes per onderdeel.

Gastles 'Windenergie'.
Doen en ervaren! Dan komt duurzaamheid tussen de oren. Met deze gastles Windenergie bouwen leerlingen in 8 groepjes hun eigen windmolen. Samen een windmolenpark maken dus! Wieken ontwerpen, maken en testen. En dan variëren (verbeteren) met de vorm/lengte/aantal/aero-dynamische hoek. De lamp moet gaan branden en dan volgt de competitie: meer spanning dan de anderen opwekken… En natuurlijk de discussie die hoort bij thema windmolens. Willen we ze? Waar dan? En hoezo?

Doekist Escapehouse, duurzame energie.
In de klas staan 5 huizen met verschillende sloten erop. Lukt het de kinderen om in groepjes alle puzzels op te lossen en zo alle sloten te openen? Ze komen onderweg naar de eindoplossing verschillende puzzels tegen over duurzame energie en afvalscheiding en leren welke dingen zij zelf, samen met hun huishouden, kunnen doen om energie te besparen.
Escapehouse duurt ca. 60 minuten.

Hier kun je reserveren.

Extra aanbod in de Projectweek groep 7,8:

De Energiebus.
In deze week komt de Energiebus naar de scholen toe! De Energiebus is voorzien van allerlei apparatuur voor het opwekken van  duurzame energie. Met deze apparaten kunnen de kinderen onder begeleiding van een gastdocent naar hartenlust experimenten.

Energiemarkt en De nieuwe wereld
In de projectweek kun je je als basisschool met groep 7 en 8 inschrijven voor hulp bij de lessen Energiemarkt(gr. 7) en De nieuwe  Wereld (gr. 8).
Groep 7 denkt na over een product wat energie opwekt of waardoor energie bespaard wordt. Groep 8 denkt na over hoe een nieuwe  wereld er uit komt te zien waarbij er zo weinig mogelijk co2 uitstoot is.
Leerlingen van CCNV Harderwijk gaan leerlingen in de klas begeleiden bij het brainstormen, samenwerken of uitvoeren! Deze  begeleiding kan op verschillende momenten tijdens het gehele project worden geboden.

Op de donderdagmiddag in de projectweek zijn de presentaties van de uitgevoerde ideeën tijdens de energiemarkt!

Duurzaamheid in het Techlab.
Met uw groep kunt u op bezoek bij het Techlab van STO bij het Morgencollege voor een les over duurzaamheid. Tijdens deze les ontdekken de leerlingen van alles over (duurzame) energie en wekken ze zelf stroom op door te dansen op een speciale dansmat.

Windwokkels maken (RSG)
Bij de energietransitie hoort het opwekken van energie. In Nederland zien we ontzettend veel grote windmolens. Tegelijkertijd plaatsen inwoners van Harderwijk zonnepanelen op hun daken. Waarom wordt er in de woonwijken niet gewerkt met windenergie? Zou een klein model windmolen daar niet geschikt voor zijn?

In het Technasium van de RSG Slingerbos maak je een miniatuur windmolen en je onderzoekt of dit energie op gaat leveren. We gaan dat vergelijken met zonne-energie en onderzoeken welk model windmolen de meeste energie oplevert.

Gastles Groene energie en bezoek 11 BEAUFORT
Ooit wel eens onderaan een echte windmolen gestaan? Dit is je kans! En geloof ons, dat maakt zeker indruk.

Vanuit de Hortus komt eerst een gastdocent op school een gastles geven over duurzame energie. Vervolgens brengt de klas een bezoek aan wind & energy experience 11 Beaufort in Nagele. Hier ervaar je de wind, leer je ontzettend veel over windmolens en sta je vlak onder een echte  windmolen. Zo ervaar je zelf het zicht, geluid en slagschaduw van een windmolen.

Hier kun je reserveren.